Wat ik deed toen ik weer kleding mocht kopen

colors-gc94460f3e_1920

Ik zeg het maar eerlijk: ik houd van mooie kleding. Goede merken, mooie jasjes waarmee ik verschillende combinaties kan maken, daar geniet ik van. Toen ik een jaar geleden besloot om een jaar geen nieuwe kleding te kopen, was dat dan ook op z’n zachtst gezegd verrassend voor mijn gezin.

Het kwam zo: in december ’21 las ik een artikel waarin iemand vertelde iets te willen doen aan duurzaamheid en voor de schepping. Zij besloot een jaar lang geen nieuwe kleding te kopen. Deze dame werd gevoed door Bijbelvers Micha 6:8 waarin de Heer ons vraagt om recht te doen. Encour, de stichting waar Money-Life onderdeel van is, is partner van de Stichting Micha, die opkomt voor gerechtigheid. Hun werk en doel spreekt mij erg aan. 

Toen ik dit las, dacht ik: dit zou mij nooit lukken, ik vind nieuwe kleding veel te leuk. Het was wel een sport geworden om zo goedkoop mogelijk dure merkkleding te scoren in de uitverkoop, maar een tweedehands winkel, dat was voor mij not done. Als kind uit een gezin met 13 kinderen droeg ik altijd kleding van een oudere zus en ik was blij dat ik toen ik volwassen was en een goede baan had, mooie kleding kon kopen.

Het leek mij dus een pittige uitdaging, maar ik ben ‘m toch aangegaan. Omdat ik wist dat het lastig zou zijn en dat ik dit samen met God moest doen. Bovendien ben ik sinds 1 december 2021 projectleider van Money-Life en geef ik cursussen over goed rentmeesterschap.

Nou, hoe is het mij vergaan? Het was lastig. Ik ging gezellig met anderen mee winkelen, maar mocht zelf geen kleding kopen, terwijl ik het me wel kon veroorloven. Dat gaf een dubbel gevoel. De zoektocht naar tweedehands kleding, wat wel kon, omdat ik daarmee de schepping niet belast, liep al snel spaak. In de winkels voelde ik mij niet op mijn gemak en online, daar kon ik al helemaal niets mee. Ik wil kleding passen, voelen en kijken hoe het staat. Ik heb dan ook geen gebruikte kleding gekocht. Eerlijk is eerlijk; thuiswerken helpt!

Ondertussen bleek mijn talent om te combineren erg handig. Ik bleef complimentjes ontvangen over mijn kleding, die vaak jaren oud is. Het jaar ging voorbij en ik raakte eraan gewend om wel gezellig mee te gaan en niets te kopen. Januari 2023 brak aan en ik kon weer gaan shoppen. Ook is er goede uitverkoop in deze tijd van het jaar! Wat er toen gebeurde, had ik nooit verwacht.

Terwijl ik door de rekken neusde en ook wat paste, voelde ik dat het winkelen mij geen vreugde meer gaf. Het kopen, ooit een vast onderdeel van een gezellig dagje uit, gaf niet meer die extra dimensie. Uiteindelijk ben ik zonder iets nieuws naar huis gegaan. Ik vraag me nu bij van alles af of ik er nou blij van word of niet. Als ik nu al die kleding zie, zie ik vooral de massaproductie en de slechte omstandigheden erachter.

Ik kijk na dit jaar nog kritischer naar de herkomst van kleding en ook in mijn gezin is er bewustwording ontstaan. De kledingindustrie behoort door het veelvuldig gebruik van polyester tot de meest vervuilende industrieën! Ik heb altijd al bewust gekocht en dat is nu nog steviger in mij verankerd.

Ik nodig je van harte uit om ook een uitdaging met jezelf aan te gaan en te ontdekken wat het met jou doet. Overigens heb ik met het geld dat ik heb bespaard, andere mensen kunnen helpen. Ook dat is winst!

Indra Ramdin
Projectleider Money-Life