Money-Mindset

Hoe als student God met je geld en bezit te volgen?

Money-Mindset

Je inkomsten en uitgaven worden in Nederland vaak gezien als privé. Je vraagt iemand niet zomaar naar zijn inkomen, of informeert hoe duur zijn vakantie was. Terwijl de keus waar we geld aanbesteden het verhaal van ons dagelijks leven vertelt. Het laat zien wat we belangrijk vinden: kleding, eten, vrienden etc. Hoeveel sparen we? En waar geven we ons geld wel aan uit?

Onze uitgaven zeggen zo ook veel over wat onze prioriteiten zijn. Als God prioriteit heeft in jouw leven, mag hij dan invloed hebben op jou financiële keuzes?

BIJBEL
BIJBELVERSEN
Nederlandse studenten

Wat is het perspectief van de bijbel op geld?

In de bijbel staat veel geschreven over geld en bezitting. Zowel in het oude als het nieuwe testament. In de bijbel zijn er totaal 2350 verzen over dit onderwerp geschreven, dit is bijna 5x zo veel als het aantal verzen waar geloof of gebed in voor komt. De bijbel is daarom ook een belangrijke leidraad hoe wij ook nu nog met ons geld en bezit mogen omgaan!

In voorbeeld hier van is Mattheüs 6:24; Hier staat geschreven dat niemand twee heren dienen. Hier schrijft hij jullie kunnen niet God dienen én de mammon. De mammon word in de bijbel als symbool gebruikt voor beheerst zijn door geld.

Een ander voorbeeld is Filippenzen 4 hier schrijft Paulus het volgende: “Ik heb geleerd om in alle omstandigheden tevreden te zijn. Ik weet wat het is om gebrek te lijden, maar ook wat het is om in rijkdom te leven. Ik heb alles aan den lijve ondervonden: overvloed en honger, rijkdom en gebrek.”

Ik hoop dat jullie tijdens jullie tijdens jullie studie geen honger hoeven te ondervinden, maar verschillen tussen studenten kunnen behoorlijk groot zijn. De ene student kan meerdere malen per jaar op vakantie terwijl de ander moet puzzelen om niet een stukje maand met een lege bankrekening over te houden. God daagt ons uit om in beide gevallen tevreden te zijn.

Waar blijft mijn geld?

Als je bewuste keuzes wil maken waar aan je wel of geen geld wil besteden is het belangrijk om te weten waar je geld aan uit geeft. Als je weet waar het nu heen gaat, geeft dit de mogelijkheid om daarna andere keuzes te gaan maken.

Goed om gaan met geld begint bij het maken van een planning van hoe je Gods geld kan besteden en dat vraagt dan discipline om je daaraan te houden!

Deze tool in Excel zou je kunnen helpen om een begroting te maken en je inkomsten en uitgaven te plannen. Een makkelijke manier om inzicht te krijgen in je huidige uitgaven is door bijvoorbeeld je uitgaven van afgelopen maand te bekijken en je uitgaven in dezelfde categorieën te verdelen, ook de app van je eigen bank kan je hier soms al mee op weg helpen!

“Breng al de tienden naar het voorraadhuis, zodat er voedsel in Mijn huis is. Beproef Mij toch hierin, zegt de HEERE van de legermachten, of Ik niet de vensters van de hemel voor u zal openen, en zegen over u zal uitgieten, zodat er geen schuren genoeg zullen zijn.
(Maleachi 3:10, HSV)

Studeren en Geven

 

In de Bijbel staan net als de bovenstaande tekst verschillende teksten geschreven over het geven van een tiende deel. Er zijn vaak veel redenen te bedenken hoe je dit geld ook anders goed kunt gebruiken. Je hebt het geld misschien voor iets anders nodig, of vraagt je af kom ik deze maand wel rond? Allenmaal hele goede vragen, toch willen we juist nu al uitdagen om juist nu al te beginnen met geven! Dit om de beloftes die God ons doet als we geven, zoals de belofte het genen wat hierboven geschreven staat.

Interview Mart

Mart is vierdejaars theologiestudent in Ede, in deze korte video deelt hij zijn verhaal over hoe hij God heeft leren vertrouwen met geld.

Studiemateriaal

Wil je samen met jou kring of huisgenoten samen een Bijbelstudie doen over dit onderwerp? Bekijk dan het volgende kringmateriaal

Wil je meer lezen over hoe je vanuit de Bijbel met geld om kan gaan; bestel dan het boek ‘Jouw geld telt” via de shop

Top of page