Financiële tips

Hoe je met geld omgaat wordt sterk beïnvloed door je financiële persoonlijkheid. Je financiële persoonlijkheid is wie jij van nature bent en dan gerelateerd aan het omgaan met geld. Wanneer je inzicht krijgt in hoe je met geld omgaat, kun je de valkuilen herkennen en hieraan gaan werken. Doe een keer een geldtest om je financiële persoonlijkheid te bepalen. Kijk op nibud.nl.

Mijn uitgaven verminderen. Loopt door je betaalde abonnementen en kijk wat noodzakelijk is. Is het niet noodzakelijk, zeg dan tijdig die abonnementen op. Of kijk of je met een vriendin/vriend een abonnement zou kunnen delen. Op welk abonnement kan jij besparen?

Het geven van giften is een zaak tussen jou en God. God heeft jouw geld niet per se nodig, maar wel je hart. Vrijgevigheid is een zaak van het hart. God wil dat jij uit een hart van liefde en dankbaarheid gaat geven. Betrek jij God in jouw gebed bij het doen van giften?

Geven is slechts retourneren aan God wat al van Hem is. (Spreuken 3:9) Word jij gelukkig van geven aan anderen?

Het belangrijkste nadeel van een lening, is dat het altijd geld kost. Je betaalt namelijk rente over het bedrag dat je leent. Hoe hoger het rentepercentage van de lening, des te hoger de kosten. Ga dus eerst sparen voor je aankoop.

Stel elke aankoop die je wilt doen één maand uit en bedenk: heb ik dit echt nodig?

Uit onderzoek blijkt dat als je doelbewust weggeeft, dit meer geluk en tevredenheid oplevert dan wanneer je het geld aan jezelf besteedt. Wat kun jij vandaag aan een ander geven?

Breng je administratie op orde door je documenten te ordenen, want mensen die hun administratie in orde hebben, hebben geen betalingsachterstanden en onnodige abonnementen. Gooi overbodige documenten weg en berg de rest van je documenten op in een map met een mappenstructuur. Kijk de site van het Nibud die je daarbij kan helpen en breng vandaag je administratie op orde: nibud.nl

Door reclame worden we verleid om meer spullen te kopen. Hoe ga jij hiermee om?

Ruim je huis op! Een overzichtelijk huis leidt ook tot aanpassing van je koopgedrag.

Bespaar op je huishouden door schoonmaakmiddelen van goedkopere merken te kopen. Bekijk jouw schoonmaakkast en kijk welke schoonmaakmiddelen je bij de volgende aankoop kan vervangen door een goedkoper merk.

Wij zijn ook manager van de schepping. Hoe kan ik hier een bijdrage aan leveren? Ga eens een maand lang leven van een minimum inkomen.

Het is praktisch om je vaste lasten via automatische afschrijvingen te betalen, zodat je ze niet kunt vergeten. Kies vaste momenten om de overige niet vaste betalingen via de bank te verrichten. Ook kun je per maand de betalingen via internet alvast klaarzetten voor de betaling op een later moment. Dit voorkomt onnodige extra kosten.

Een buffer opbouwen voor onverwachte uitgaven zorgt voor financiële rust. Zet maandelijks geld op een spaarrekening totdat je een bedrag hebt bereikt van drie netto maandsalarissen. Kijk ook op nibud.nl.

Kijk wekelijk je banktransacties na (via internet). Controleer de transactie. Daarmee houd je overzicht of alles loopt zoals je had begroot. Eventuele afwijkingen kun je snel corrigeren.