Financiële tips

Tevredenheid is een voorwaarde voor leven vanuit genoeg. (Hebreeën 13:5). Uit onderzoek blijkt dat het hebben of kopen van meer luxe spullen niet leidt tot meer tevredenheid en een gelukkig leven. Ben jij tevreden met wat je hebt?

Kijk wekelijk je banktransacties na (via internet). Controleer de transactie. Daarmee houd je overzicht of alles loopt zoals je had begroot. Eventuele afwijkingen kun je snel corrigeren.

Heb jij moeite met het betalen van je rekeningen? Geld in verschillende potjes doen is een manier om je uitgaven te reguleren. Op deze manier wordt het geld aan een specifiek doel besteed en krijg je overzicht.

Bekijk je lopende verzekeringen en kijk of je niet dubbel of ‘oververzekerd’ bent. Het advies is om eerst te kijken naar wat je zelf kunt betalen bij schade. Zorg ervoor dat je minimaal één keer per jaar je polissen naast elkaar te legt om je verzekeringen te vergelijken. Niet het leukste klusje, maar vaak loont het wel. Dat weekendje weg met het gezin wordt dan opeens een stuk realistischer.

Het belangrijkste nadeel van een lening, is dat het altijd geld kost. Je betaalt namelijk rente over het bedrag dat je leent. Hoe hoger het rentepercentage van de lening, des te hoger de kosten. Ga dus eerst sparen voor je aankoop.

Stel elke aankoop die je wilt doen één maand uit en bedenk: heb ik dit echt nodig?

Actualiseer jaarlijks je overzicht van bezittingen en schulden. Zo weet je hoe je er financieel voor staat en je kunt dan makkelijk aanpassingen aanbrengen als dat nodig is.

In de Bijbel staat het verhaal van de arme weduwe. Zij wierp twee kleine munten in de offerschaal. Jezus zegt: ’deze vrouw heeft van haar armoede alles wat zij had gegeven, heel haar levensonderhoud. Een gift moet een offer zijn, het moet je wat kosten. Is dit ook jouw ervaring?

Door een plan voor je financiële toekomst te maken krijg je grip op je geld en een beter overzicht. Maak een plan door allereerst een begroting op te stellen van je inkomsten en je uitgaven. (Lucas 14:28). Kijk ook op nibud.nl.

Wij moeten minder consumeren omdat de gemiddelde Nederlander meer grondstoffen gebruikt (ecologische voetprint) dan binnen onze grenzen beschikbaar is. Delen en hergebruiken van producten leidt tot consuminderen wat beter is voor onze aarde. Welke producten zou jij kunnen delen met anderen?

Door een financieel plan van je inkomsten en uitgaven op te stellen, vraag je in feite aan God of Hij hierin wil voorzien. Heb jij al een financieel plan gemaakt?

Welke financiële doelen wil jij dit jaar bereiken? Maak een financieel plan en stel prioriteiten bij het bepalen van de acties die je hiervoor gaat ondernemen. Voorbeeld: meer geven --> opgeven voor een sponsorkind bij een Stichting ... --> minder geld uitgeven aan kleding.

Als uit jouw administratie blijkt dat je meer uitgeeft dan er binnenkomt, dan moet je je inkomsten verhogen of je uitgaven naar beneden bijstellen: bezuinigen.

Maak een keer per jaar een momentopname van al je bezittingen en schulden. Dit geeft je een beeld van je financiële gezondheid. Ben je financieel ongezond, zorg dan voor gezonde verbeteringen. Geef minder uit dan er binnenkomt.

Je kunt sparen met een plan door het automatisch sparen van een bedrag met een specifiek doel. Hierdoor voorkom je dat al je inkomsten consumeert.