Financiële tips

Door reclame worden we verleid om meer spullen te kopen. Hoe ga jij hiermee om?

Bij het maken van een aantal financiële uitgaven is het verstandig om advies te vragen bij mensen die daar inzicht in hebben. God is betrokken bij jouw financiën. Win bij de volgende financiële beslissingen, eerst advies in bij God zodat je de juiste beslissing neemt.

Beschouw giften niet als een sluitpost van je begroting. Gods deel heeft prioriteit, dus geef Hem Zijn deel als eerste.

Zorg dat je beschikt over een gezonde financiële buffer. Hoe groot een dergelijke buffer moet zijn hangt af van jouw persoonlijke situatie. De vuistregel is dat een gezonde financiële buffer minimaal gelijk is aan drie netto maandsalarissen. 

Wij moeten minder consumeren omdat de gemiddelde Nederlander meer grondstoffen gebruikt (ecologische voetprint) dan binnen onze grenzen beschikbaar is. Delen en hergebruiken van producten leidt tot consuminderen wat beter is voor onze aarde. Welke producten zou jij kunnen delen met anderen?

Welke financiële doelen wil jij dit jaar bereiken? Maak een financieel plan en stel prioriteiten bij het bepalen van de acties die je hiervoor gaat ondernemen. Voorbeeld: meer geven --> opgeven voor een sponsorkind bij een Stichting ... --> minder geld uitgeven aan kleding.

Door een plan voor je financiële toekomst te maken krijg je grip op je geld en een beter overzicht. Maak een plan door allereerst een begroting op te stellen van je inkomsten en je uitgaven. (Lucas 14:28). Kijk ook op nibud.nl.

Wil je je geldstromen beheren? Maak een duidelijke structuur in de manier waarop je je bankrekening gebruikt. Verdeel je maandelijkse inkomsten over drie rekeningen. Een (basis) bankrekening voor de vaste lasten, een (leef)bankrekening voor de dagelijkse uitgaven en een (reserverings)bankrekening voor incidentele uitgaven.

Weet je dat in de Bijbel staat dat als je tevreden bent, dit grote winst is? (1Timotheus 6:6). Maak vandaag een lijst met vijf punten waar je financieel tevreden over bent.

Bespaar op boodschappen door een vooraf een boodschappenlijst te maken en je hier ook aan te houden. Zo voorkom je dat je onnodige producten in je winkelwagen stopt. Ga voortaan altijd boodschappen doen met een boodschappenlijst en houd je daar aan.

“Goedkoop is duurkoop”, koop duurzame producten, die ook reparabel zijn. Maak een lijst van spullen die niet reparabel zijn en kijk of je dit product bij je volgende aankoop kan vervangen door een product dat wel reparabel is. Kijk op de site: nl.ifixit.com.

Bekijk je lopende verzekeringen en kijk of je niet dubbel of ‘oververzekerd’ bent. Het advies is om eerst te kijken naar wat je zelf kunt betalen bij schade. Zorg ervoor dat je minimaal één keer per jaar je polissen naast elkaar te legt om je verzekeringen te vergelijken. Niet het leukste klusje, maar vaak loont het wel. Dat weekendje weg met het gezin wordt dan opeens een stuk realistischer.

Maak een keer per jaar een momentopname van al je bezittingen en schulden. Dit geeft je een beeld van je financiële gezondheid. Ben je financieel ongezond, zorg dan voor gezonde verbeteringen. Geef minder uit dan er binnenkomt.

Door een financieel plan van je inkomsten en uitgaven op te stellen, vraag je in feite aan God of Hij hierin wil voorzien. Heb jij al een financieel plan gemaakt?

Geven is slechts retourneren aan God wat al van Hem is. (Spreuken 3:9) Word jij gelukkig van geven aan anderen?