Financiële tips

Onderzoek hoe je geldstromen lopen. Een praktische manier om dat te bereiken is om elke drie maanden een overzicht te maken van je inkomsten en uitgaven.

Jij bent aangesteld als manager van Gods geld en eigendommen. God vertrouwt jou Zijn werk toe. Het managen van Gods geld brengt grote verantwoordelijkheden om Gods wensen uit te voeren. Hoe ga jij om met de bezittingen en eigendommen die God jou heeft gegeven?

Wij zijn ook manager van de schepping. Hoe kan ik hier een bijdrage aan leveren? Ga eens een maand lang leven van een minimum inkomen.

Weet je dat in de Bijbel staat dat als je tevreden bent, dit grote winst is? (1Timotheus 6:6). Maak vandaag een lijst met vijf punten waar je financieel tevreden over bent.

Het is praktisch om je vaste lasten via automatische afschrijvingen te betalen, zodat je ze niet kunt vergeten. Kies vaste momenten om de overige niet vaste betalingen via de bank te verrichten. Ook kun je per maand de betalingen via internet alvast klaarzetten voor de betaling op een later moment. Dit voorkomt onnodige extra kosten.

Een buffer opbouwen voor onverwachte uitgaven zorgt voor financiële rust. Zet maandelijks geld op een spaarrekening totdat je een bedrag hebt bereikt van drie netto maandsalarissen. Kijk ook op nibud.nl.

In de Bijbel staat het verhaal van de arme weduwe. Zij wierp twee kleine munten in de offerschaal. Jezus zegt: ’deze vrouw heeft van haar armoede alles wat zij had gegeven, heel haar levensonderhoud. Een gift moet een offer zijn, het moet je wat kosten. Is dit ook jouw ervaring?

Welke financiële doelen wil jij dit jaar bereiken? Maak een financieel plan en stel prioriteiten bij het bepalen van de acties die je hiervoor gaat ondernemen. Voorbeeld: meer geven --> opgeven voor een sponsorkind bij een Stichting ... --> minder geld uitgeven aan kleding.

Maak een keer per jaar een momentopname van al je bezittingen en schulden. Dit geeft je een beeld van je financiële gezondheid. Ben je financieel ongezond, zorg dan voor gezonde verbeteringen. Geef minder uit dan er binnenkomt.

Consumptieve leningen geven financiële onrust. Maak een lijst van je consumptieve leningen. Begin vandaag met een plan om de consumptieve leningen met de hoogste rente versneld af te lossen. (Spreuken 22:7)

Door een plan voor je financiële toekomst te maken krijg je grip op je geld en een beter overzicht. Maak een plan door allereerst een begroting op te stellen van je inkomsten en je uitgaven. (Lucas 14:28). Kijk ook op nibud.nl.

Wil je je geldstromen beheren? Maak een duidelijke structuur in de manier waarop je je bankrekening gebruikt. Verdeel je maandelijkse inkomsten over drie rekeningen. Een (basis) bankrekening voor de vaste lasten, een (leef)bankrekening voor de dagelijkse uitgaven en een (reserverings)bankrekening voor incidentele uitgaven.

Bekijk je bankafschriften eens. Wat kan je zeggen over de rol van geld in jouw leven aan de hand van je bankafschriften?

Kijk wekelijk je banktransacties na (via internet). Controleer de transactie. Daarmee houd je overzicht of alles loopt zoals je had begroot. Eventuele afwijkingen kun je snel corrigeren.

Zorg dat je beschikt over een gezonde financiële buffer. Hoe groot een dergelijke buffer moet zijn hangt af van jouw persoonlijke situatie. De vuistregel is dat een gezonde financiële buffer minimaal gelijk is aan drie netto maandsalarissen.